APPENDIX 4
Online version, for personal use only

Appendix 4: Answers to Reinforcement Quizzes
Answers to Reinforcement Quiz ñ Section I
1. Compare and contrast the concepts of ìgovernment sovereigntyî and
ìpopular sovereignty.î
Answer: Government sovereignty means the national government cannot
be sued by states or citizens without its permission. Popular sovereignty
means citizens hold ultimate authority through the ballot and even a
sovereign government is accountable to citizens.
2. What is the implication of the ìreserved clauseî in the 10th Amendment to
the U.S. Constitution?
Answer: Powers not delegated to the national government, nor prohibited
to the states, are reserved to the states and the people. National
government can influence lower levels, but cannot dictate the manner in
which state and local governments will operate.
3. Which of the following is not
an implication of the doctrine of separation of
powers?
a.
Legislature can exercise oversight of executive branch operations
and programs.
b. Each branch of government is granted powers that constrain the
other two.
c.
The judicial branch can declare that laws passed by the legislature
and signed by the chief executive are unconstitutional.
d. The president, as chief executive, can issue executive orders that
contradict specific legislation.
Answer: (d) is correct.
4. From where do local governments derive their authority to exist?
a.
the state constitution and laws and local charters
b. Article 7 of the U.S. Constitution and state constitutions
c.
Article 7 of the U.S. Constitution and local ordinances
d.
state statutes and the U.S. Constitution
Answer: (a). The U.S. Constitution does not address local level
government.
5. Which of the following is a special-purpose government?
a.
Warren County Water Conservation Authority
b.
Congressional Research Service
c.
Phoenix Department of Arts and Cultural Development
d.
Defense Intelligence Agency
Online version, for personal use only
AGA Study Guide 1, 2016 Edition

Appendix 4: Answers to Reinforcement Quizzes
Answer: (a). The Congressional Research Service is a component of the
legislature; the Phoenix Department of Arts and Cultural Development is
an executive office and, therefore, a component of the executive branch;
the Defense Intelligence Agency is a component of the Defense
Department, an executive agency. Only the Warren County Water
Conservation Authority is a special-purpose government.
6. Give an example of a permanent and a temporary commission.
Answer: Permanent: Federal Trade Commission. Temporary: National
Commission on Terrorist Attacks Upon the United States
7. Which of the following is not a characteristic of government corporations?
a.
They usually operate outside the influence of general-purpose
governments.
b. They are often formed to conduct fee-based, businesslike
functions.
c.
They usually have fewer regulations and restrictions than general-
purpose entities.
d. Their proliferation can lead to fragmentation in government
services.
Answer: (a). Government corporations are established under the authority
of a general-purpose government. They are typically issued a charter,
which is defined by the general-purpose government. If necessary, the
general-purpose government could disestablish the government
corporation.
8. Over the past decades, what has been the trend in the number of
governmental entities?
a.
consolidation among general-purpose entities, while special-
purpose school districts have increased
b. significant reduction in special-purpose school districts, coupled
with increase in other special-purpose districts
c.
significant increase in general-purpose governments, with
simultaneous reduction in special-purpose districts
d. significant increase in general-purpose governments, as well as
special-purpose school districts
Answer: (b). The number of general-purpose entities has held fairly
constant. Special-purpose school districts have consolidated, reducing
their number. The only category to experience a significant increase was
non-school, special-purpose districts.
Online version, for personal use only
AGA Study Guide 1, 2016 Edition

Appendix 4: Answers to Reinforcement Quizzes
9. Describe the distinction between policy and administration, as it applies to
government.
Answer: Executive branch components implement policies when they
administer programsóbut the legislative branch develops policies that
establish and guide programs. The executive branch resembles an
operating unit of a for-profit business, in that it executes policies that were
developed elsewhere.
10.What is the difference between local charters and local ordinances?
Answer: Charters are the basic authority by which a local government
operates, comparable to a stateís constitution. An ordinance is a local law,
comparable to a state statute or U.S. code.
11.What prevents the executive branch from spending whatever it desires on
government programs?
Answer: At all levels, the legislature branch has ...















































































































To continue, please log in or purchase access to this product.

Existing User: Please log in using the box at the top right of the page.

New User: See below or visit the Bookstore for all product options.

AGA CGFM Study Guide 1: Governmental Environment