Appendix 4: Answers to Reinforcement Quizzes
Answers to Reinforcement Quiz ñ Section VI
1. What is the fundamental ethics principle to which government employees
should subscribe?
Answer: Public service is a public trust. Government employees should
not abuse their public position to enrich themselves or others.
2. Which statement is most true of ethical behavior?
a.
It is defined by laws and regulations.
b. It is self-imposed.
c.
It is too nebulous to be defined.
d. It is based in solid principles and does not require judgment.
Answer: (b). While there are substantial guidelines to ethical behavior, it
is self-imposed.
3. What are two sources of guidelines on ethical behavior?
Answer: Some sources are the codes of conduct of professional
associations (such as AGA and AICPA); ethical codes adopted by
government entities; and the Hatch Act.
4. Which is most true regarding the concept of objectivity?
a.
It means making fair decisions that are free of personal bias.
b. It means being free of relationships that impede oneís ability to
make fair and unbiased decisions.
c.
It requires possessing the knowledge, skills, and experience
needed for competent performance.
d. It means being free of a personal stake in the outcome of official
activities.
Answer: (a). Option (b) describes independence. Option (c) is a
characteristic of due care. Option (d) describes freedom from a conflict of
interest.
5. Which is least true regarding the concept of due care?
a.
It includes proper training and supervision of subordinates.
b. It includes obtaining the help of an outside consultant when
necessary skills are not available internally.
c.
It includes performing duties with competence and diligence.
d. It includes waiving agency ethical standards if they conflict with
professional ethical standards.
Online version, for personal use only
AGA Study Guide 1, 2016 Edition

Appendix 4: Answers to Reinforcement Quizzes
Answer:
(d). In the unlikely event of a perceived conflict between agency
ethical standards and professional ethical standards, consult with an
ethical advisor.
6. Which of the following is not
a core principle of the AGAís Code of Ethics?
a.
divestiture
b. integrity
c.
confidentiality
d. objectivity
Answer:
(a). The other options are core principles of the AGAís Code of
Ethics.
7. What are the continuing professional education requirements for a
CGFM?
Answer:
All active CGFMs are required to complete at least 80 hours of
continuing professional education (CPE) every two years in government
financial management topics or related technical subjects.
8. What are the four steps that can frequently be taken to ìcureî a conflict of
interest?
Answer:
The four steps are recusal, waiver, qualified blind trust, and
divestiture.
9. Two fundamental purposes for establishing a code of ethics within a
professional organization are to: (Select two
correct answers.)
a.
reduce the likelihood that members of the profession will be sued for
substandard work.
b.
ensure that all members of the profession perform at the same level
of competence.
c.
ensure that members will work at the highest standards of
professionalism.
d. demonstrate acceptance of responsibility to the interests of those
served by the profession.
Answer: (c) and (d) are correct.
10. What is the proper course of action if you are faced with an ethical
dilemma and are uncertain of the correct response?
Answer: Consult with your agency ethics official, supervisor or senior
official.
Online version, for personal use only
AGA Study Guide 1, 2016 Edition

To continue, please log in or purchase access to this product.

Existing User: Please log in using the box at the top right of the page.

New User: See below or visit the Bookstore for all product options.

AGA CGFM Study Guide 1: Governmental Environment